Meny

Meny

Visual arts

Visual arts är en bred utbildning där du lär dig flera tekniker inom många olika typer av konstnärliga områden. Du får arbeta i en kreativ miljö och utmanas hela tiden att ta nästa steg i din utveckling. Efter fortsatta studier kan du söka dig till yrken som grafisk formgivare, art director, fotograf eller konstnär, för att nämna några exempel. Inriktningens bredd gör också att du blir behörig till samhällsvetenskapliga och humanistiska utbildningar på högskole- och universitetsnivå.

Visual arts

Sätt din prägel på framtiden

Kreativitet och en vilja att omsätta dina tankar till färdiga idéer är viktiga egenskaper för dig som vill studera här. Du får stor frihet att skapa, både din fantasi och dina tekniska färdigheter kommer att utvecklas. Under utbildningen lär du dig grund­läggande kreativa processer. Vi ger dig tillgång till metoder och tekniker som utvecklar ditt skapande som till exempel måleri, film, skulptur, foto, keramik, glas, silversmide och gjutning. När du hittat det som intresserar dig mest fördjupar du dina kunskaper inom det området.

Utbildningens innehåll

Första året studerar du metod och material och lär dig bland annat olika skisstekniker. Du arbetar med exempelvis grafisk design, måleri och skulptur. Under det andra året ligger fokus på analys av konstnärliga uttryck. I årskurs tre väljer du att specialisera dig i kreativt bild- och formspråk eller grafisk illustration. Du läser också kursen Gymnasiearbete där du fördjupar dig inom exempelvis måleri, film, foto, illustration eller skulptur.

Att hitta nya infallsvinklar och inspiration är en central del av utbildningen. Vi besöker konstutställningar och andra konstskolor, vi anordnar studieresor till konstbiennalen i Göteborg samt konstmuseum i Stockholm, Oslo eller Köpenhamn. Dessutom både inspirerar och inspireras du genom utställningar där du och din klass ställer ut er konst.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Bild

100

Bild och form 1b

100

Bild och form specialisering

200

Bildteori

100

Digitalt skapande, åk 1*

100

Engelska 5 och 6

200

Estetisk kommunikation 1

100

Fotografisk bild 1

100

Form

100

Grafisk illustration, åk 2**

100

Gymnasiearbete

100

Historia 1b

100

Historia 2b-kultur

100

Idrott och hälsa 1

100

Individuellt val

200

Konstarterna och samhället

50

Matematik 1b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

300


*Du kan istället välja Moderna språk 1/3.
** Du kan istället välja Moderna språk 2/4.

Viktig information

Visual arts är en profil inom den nationella inriktningen Bild och formgivning på Estetiska programmet. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Vid fel på sidan kontakta:

Publicerad: 2016-12-13 14.31
Senast ändrad: 2017-06-29 09.25

Dela sidan: Visual arts

g q n C

p

Kontakt