Meny

Meny

Valinformation

Denna information riktar sig till alla elever som går i årskurs 1 eller 2. Den handlar om alla val du ska göra både inför år 2 och år 3, och gäller därför under hela din gymnasietid.

Introduktion till val

Innan du börjar fundera på dina val, måste du skaffa dig lite förkunskaper.

Börja med att läsa din studieplan som du hittar i Dexterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där kan du se vilka kurser som automatiskt ingår i ditt program och din inriktning. 

Inför framtiden är det sedan viktigt att tänka på två saker: 

  • ditt genomsnittsbetyg, eftersom det är detta som styr vem som får en utbildningsplats. Ju högre jämförelsetal (betyg), desto bättre chans har du att komma in på din önskade utbildning.

  • din behörighet för vidare studier, det vill säga att du har läst de kurserna som högskolan eller universitetet kräver för den utbildningen du vill söka

Det individuella valet, och för NA17G val av programfördjupning, ger dig möjligheten att komplettera din utbildning med behörighetsgivande kurser som inte automatiskt ingår i ditt program, och eller att läsa ytterligare kurser som ger dig meritpoäng så att du kan höja ditt jämförelsetal.

Tänk därför noggrant igenom dina val.

Under de olika flikarna kan du läsa mer om behörighet, hur man räknar ut sitt jämförelsetal och om meritpoäng. Du hittar även en översikt över alla kurser som du kan välja mellan. Kurserna är länkade till Skolverket där kursens innehåll beskrivs. 

Olika typer av kurser

1. Programfördjupning

På de allra flesta profilerna har programfördjupningskurserna använts för att skapa profilen. Endast på Naturvetenskapsprogrammet - Ledarskap (NA17G) behöver du som elev göra ett aktivt val mellan två programfördjupningskurser till år 2. IV-val gör de endast till år 3.

Val inför år 2, NA-ledarskap, klass NA17G,
välj ett av följande alternativ:
Psykologi 1 & 2a, eller Modernt språk steg 2 eller 4.

2. Individuellt val

a) Vilka kurser kan man välja inom det individuella valet (IV)?

Vilka kurser som erbjuds framgår i IV-översikten. Där ser du också under vilket läsår kursen går. Kurser på 100 poäng sträcker sig över hela läsåret. Psykologi och Filosofi läses som färdiga paket om 50+50 poäng.

För kurserna Instrument/Sång och Ensemble, som anordnas i Kulturskolans respektive Fristad Musikskolas regi, gäller speciella regler. För att få läsa dem måste du vara inskriven på någon av dessa skolor. Om du inte är det sedan tidigare, ska du anmäla dig omgående. Det är först när du har fått en plats och skolan har intygat att de kan betygssätta dig i den kurs du har önskat som du beviljas läsa kursen inom ramen för ditt individuella val. Be Kulturskolan/Musikskolan om att få ett intyg, och lämna detta till din SYV snarast.

b) Hur mycket får jag välja inför varje läsår?

I schemat kommer det att finnas 100 poäng individuellt val i årskurs 2 och 200 poäng individuellt val i årskurs 3 tillgängligt. Av dessa ska varje elev välja sammanlagt 200 poäng – 100 poäng i årskurs 2 plus 100 poäng i årskurs 3.

Det är dock möjligt att utöka sitt program med 100 poäng i år 3. Ansökan görs via en blankett som finns att hämta utanför SYV i augusti. Blanketten ska lämnas till SYV vid skolstarten i augusti. SYV beviljar ett utökat program utifrån enskild elevs studiesituation och i mån av plats på kursen.

Observera att de flesta kurserna bara erbjuds antingen år 2 eller år 3. Några få återkommer både i tvåan och trean.

Var kan man få mera information om kurser och val?

Studievägledaren informerar  klasserna, programvis, i februari. 

Torsdagen den 8 februari kl. 14.00-16.00 är det kurspresentation där du får samlad information om varje kurs. Lärarna i respektive ämne berättar gärna om innehållet i kurserna. Se också Skolverkets beskrivning. Kurserna i IV-översikten är länkade till Skolverket.

Informationen sker ute i olika salar och schema för detta hittar du samma dag utanför receptionen.

Om något är oklart, prata med din studievägledare.

Får man de kurser man valt?

Skolan gör vad som är möjligt för att du ska få de kurser du valt, men vi måste ta hänsyn till vilket organisatoriskt och kompetensmässigt utrymme som finns. Kurser som inte har tillräckligt många deltagare startar inte. I Dexterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster anger du vilka kurser du önskar både i första och andra hand. Du ska vara beredd på att det kan bli ditt andrahandsval som blir tillgodosett. Sent inkomna ansökningar behandlas alltid sist.

Hur och var gör man sina val?

Bäckängsgymnasiet använder en digital valblankett som är anpassad för varje program och profil. Du kan alltså inte välja en kurs som redan ingår i din studieplan. Du når valblanketten via länken Dexterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dexter guidar dig sedan igenom valblanketten. I Dexter kan du för övrigt även se din studieplan.

Valfunktionen i Dexter är tillgänglig från måndag 19 februari.

Senast söndag 25 februari kl. 21.00 ska du ha gjort ditt val, och valfunktionen i Dexter stängs ner.

Den som inte har gjort några val, placeras på kurser där det finns lediga platser.

Under hela vecka 8 har SYV drop-in för frågor om IV-valet. Välkommen att besöka oss!

p

Kontakt

Senast ändrad: 2018-02-06 17.11

Uppdaterad av:

Dela sidan: Valinformation

g q n C

p

Kontakt