Meny

Meny

Idrottsutbildningar

Inför höstterminen 2011 skärptes kraven för de skolor som vill erbjuda möjligheten att kombinera en idrottslig satsning med en bra gymnasieutbildning. Namnet på utbildningarna är Nationella Idrottsutbildningar (NIU). Sven Eriksonsgymnasiet har svarat upp till dessa krav och kan stolt erbjuda Nationell Idrottsutbildning i elva idrotter. Det gör oss till en av de skolor med flest idrottsutbildningar i landet. Dessutom erbjuder vi Lokala Idrottsutbildningar (LIU).

Nationella idrottsutbildningar (NIU)

NIU-elever garanteras minst tre träningstillfällen per vecka i sin specialidrott medan LIU-elever garanteras minst två. Som NIU-elev läser du Tränings- och tävlingslära 1 och 2 inom din programfördjupning, vilket innebär att du är garanterad minst 400 poäng Specialidrott. Som NIU-elev garanteras också att du kan träna kvällstid med en elitinriktad klubb.

Du har tillgång till medicinsk support och en fystränare. Dina instruktörer håller den utbildningsnivå som respektive specialförbund kräver.

Vilka idrotter erbjuder vi?
Vi har blivit certifierade för elva idrotter vad gäller NIU:

 • Basket
 • Bordtennis
 • Fotboll
 • Friidrott
 • Golf
 • Handboll
 • Innebandy
 • Rodd
 • Ridsport
 • Gymnastik (trupp)
 • Simning

LIU har vi för alla NIU-idrotter samt ishockey och tennis.

Vilka program kan du gå?
Idrottsutbildningen innebär att du inom våra tre nationella program Ekonomi, Teknik samt Barn och Fritid (inriktning Fritid och hälsa) kan kombinera en satsning på din idrott med en bra gymnasieutbildning. Dessutom finns möjlighet att läsa NIU på Naturvetenskapsprogrammet på Bäckängsgymnasiet (profil Miljö och hållbar utveckling).

Ansökningsdatum
Eftersom ansökningsdatum för NIU bestäms av respektive Specialförbund kan ansökningsdatumen för de olika idrotterna variera. De flesta Specialförbund har emellertid 1 december som sista ansökningsdatum. För LIU söker du samtidigt som du gör ditt ordinarie gymnasieval.

Hur söker du till Nationell Idrottsutbildning (NIU)?
Ansökan sker i två steg:

Steg 1 Först söker du din idrott. Ansök senast 1 december (för friidrottare gäller det 15 oktober).

Basket, Bordtennis, Fotboll, Ridsport och Rodd söker du direkt till skolan genom att fylla i ansökningsformuläret för nationella idrottsutbildningar.

Övriga idrotter söker du via idrottsförbundets sida.

Steg 2 är att söka det gymnasieprogram du vill gå på. Detta ska vara gjort senast den 1 februari.

Vad händer om du inte får en av NIU-platserna?
Då erbjuds du en plats på vår Lokala Idrottsutbildning (LIU). Beroende på vilken av våra utbildningar du väljer får du mellan 200 och 400 poäng idrottsanknutna kurser.

Vid fel på sidan kontakta:

Publicerad: 2016-12-13 18.01
Senast ändrad: 2017-11-28 10.20

Dela sidan: Idrottsutbildningar

g q n C

p

Kontakt